Shell prodává podíl v České rafinérské. Odchází z Česka?

Praha - Petrochemický koncern Shell jedná s Unipetrolem o prodeji svého podílu v České rafinérské, za který by mohl dostat až 12 miliard korun. Podle analytiků se možná jedná o první krok úplného odchodu nizozemsko-britského ropného giganta z Česka. Jednání ale zatím probíhají v tajnosti, a proto není jasné, zda se transakce nakonec uskuteční.

O miliardovém obchodě se zatím jedná v tajnosti, spekuluje se, že by Shell chtěl utržené prostředky investovat do těžby ropy v jiné části světa. Může své aktivity přesunout do těžby zemního plynu nebo otevřít nová ropná ložiska.

Může jít o strategické rozhodnutí, kterým by Shell ČR zcela opustil, ale situace se možná vyvine zcela jinak. „Shell často mění strategii,“ říká analytik Jan Procházka.

Pakliže by se Shell rozhodl z Česka odejít, se svými 177 benzínovými stanicemi by trh opustil jeden z největších hráčů. Za prodej benzinek by mohl získat dalších 5 miliard korun. Podle šéfredaktora časopisu Petrol Tomáše Mikšovského by se případným kupcem mohl stát ambiciózní ruský Lukoil, který na český trh vstoupil nedávno.

Už dřív opustily Česko společnosti BP, Aral, Total, Esso či Jet. Buď se jim nepodařilo získat významný podíl na trhu, nebo se soustředily spíše na samotnou těžbu ropy.

Vydáno pod