Polská vláda záchraňuje loděnice, její plán musí schválit Evropská komise

Varšava - Polská vláda dnes schválila plán na záchranu loděnic v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně. Zaměstnanci loděnic a opoziční politici však tvrdí, že plán povede k rozsáhlému rušení pracovních míst a zhoršení postoje Poláků k Evropské unii. Loděnice mají totiž pro Poláky zvláštní význam kvůli legendárnímu odborovému hnutí Solidarita.

Evropská komise dala polské vládě do 12. září čas na to, aby jí plán na záchranu loděnic předložila. Pokud plán neschválí, budou muset loděnice vrátit státní pomoc přesahující 2,3 miliardy eur (57 miliard korun), což by je přinutilo vyhlásit bankrot.

Pokud komise restrukturalizační plán schválí, bude muset Polsko představit privatizační plány pro loděnice v Gdyni a Štětíně. Ve hře je podle polských představitelů až 60 tisíc pracovních míst.

Loděnice v Gdyni, Štětíně a Gdaňsku mají navíc pro Poláky velký symbolický význam. Začátkem 80. let se v nich zrodilo hnutí Solidarita, které vedlo k pádu komunismu v zemi. Loděnice jsou však nyní ztrátové a bez dotací by nedokázaly přežít.

Loděnice v Gdyni a Štětíně jsou ve vlastnictví státu. Loděnice v Gdaňsku, v nichž pracoval zakladatel Solidarity a pozdější polský prezident Lech Walesa, se již nachází v soukromém vlastnictví. Loni je koupila ukrajinská společnost Donbass, která předložila nabídku také na loděnice v Gdyni.