Ropa se po půl roce vrátila pod 100 dolarů za barel

New York - Cena severomořského Brentu, jednoho ze dvou klíčových světových druhů ropy, se dnes večer vrátila poprvé od začátku dubna pod hranici 100 dolarů za barel. V závěru dne ztratily ceny ropy asi čtyři dolary na barel pod vlivem slábnoucí hrozby hurikánu Ike a očekávání, že ropný kartel OPEC nechá na dnešní schůzce těžební kvóty beze změny.

Americká lehká ropa se v elektronickém obchodování po oficiálním závěru obchodování na newyorské burze NYMEX propadla o více než čtyři dolary až na 102,20 dolaru za barel. Brent oslabil až na 99,30 USD.

Naposledy byla ropa pod 100 dolary 2. dubna. V první polovině července vystoupila její cena až na 147 dolarů, od té doby však ztratila asi 30 procent.

Ceny sráží OPEC a Ike

Ve Vídni dnes zasedají ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), žádná změna se ale od schůzky nečeká. Ministři dávají najevo, že nabídka a poptávka jsou nyní v rovnováze a žádná změna není zatím nutná. Očekává se jen, že OPEC vyzve členské země k dodržování dohodnutých kvót.

Kurz dolaru dnes vůči koši měn vystoupil na nové roční maximum a vůči euru byl blízko nejvyšší úrovni za 11 měsíců. Silný dolar snižuje mezi investory poptávku po komoditách a tím má sklon snižovat jejich ceny.

Hurikán Ike při přechodu nad Kubou dále zeslábl a míří někam k hranici mezi Texasem a Mexikem. Ukazuje se tak, že pravděpodobně mine oblast, kde je u amerického pobřeží Mexického zálivu koncentrována většina ropných plošin. „Myslím, že když tato bouře nic nenatropí, mohl by to být faktor, který stlačí ropu k úrovni 100 dolarů za barel,“ řekl agentuře Reuters Phil Flynn z firmy Alaron Trading.

OPEC
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová
Vydáno pod