ČR si v žebříčku snadnosti podnikáni i přes reformy pohoršila

Washington - Třebaže Česká republika letos uskutečnila některé prospěšné reformy, v žebříčku zemí hodnocených podle snadnosti podnikání si výrazně pohoršila. Regulační reformy ve světě totiž za poslední rok nabraly vysoké tempo a do popředí se prodraly agilní země východní Evropy a střední Asie, které své regulační prostředí reformovaly ještě rychleji. Česká republika se v letošní zprávě Světové banky s názvem Doing Business 2009 kvůli tomu propadla o deset míst na 75. příčku.

Nejvýše se z hlediska snadnosti podnikání umístil již potřetí za sebou Singapur, následují Nový Zéland a Spojené státy. Z postkomunistických zemí se již na 15. místo vyhoupla Gruzie a 22. je Estonsko. Z východní Evropy jsou v první třicítce ještě Litva a Lotyšsko. Slovensko postoupilo o jeden stupínek vzhůru a je na 36. místě.

Letošní rok byl v dynamice uvolňování regulačních podmínek pro podnikání ve světě mimořádně úspěšný, konstatovala Mezinárodní finanční korporace (IFC), která se ve skupině Světové banky stará o soukromý sektor a zprávu Doing Business vydává již šestým rokem. Počet prospěšných regulačních reforem za poslední rok do letošního června dosáhl rekordní úrovně 239 a tyto změny zlepšily možnosti podnikání ve 113 zemích. Změn k horšímu bylo podle IFC naproti tomu jen asi 25.

„Pátým rokem po sobě v reformách vedou země východní Evropy a střední Asie. Šestadvacet z 28 ekonomik, které jsou v této oblasti, zavedlo celkem 69 reforem,“ píše se ve zprávě. Východní Evropa a střední Asie co do snadnosti podnikání už loni překonala oblast východní Asie a Tichomoří a letos si náskok udržela.

Rychlost reforem ve světě odsunula dozadu i Českou republiku, třebaže česká vláda za poslední rok uskutečnila reformy ve čtyřech z deseti sledovaných oblastí - u startu podnikání, zaměstnávání, placení daní a konce podnikání. Před Česko se dostali nejagilnější reformátoři jako Kyrgyzstán, Kazachstán, Makedonie a zejména „skokan roku“ Ázerbájdžán. Ten se vyhoupl z loňského 97. na 33. místo a uskutečnil reformy v sedmi z deseti sledovaných oblastí.

Rekordní rok zažila rovněž Afrika, kde 28 zemí dokončilo celkem 58 reforem, což je pro tento kontinent nebývalý počin. V Latinské Americe uskutečnila v posledním roce reformy polovina zemí a v oblasti Blízkého východu a severní Afriky a stejně tak ve východní Asii to byly dvě třetiny zemí.

Zpráva Doing Business seřazuje ekonomiky na základě hodnocení deseti oblastí podnikatelské regulace, kam kromě uvedených patří například získání stavebního povolení, registrace získaného majetku, ochrana investorů, vynucování kontraktů nebo možnost získání úvěru. Nehodnotí naopak makroekonomickou politiku, kvalita infrastruktury, stabilitu měny, vnímání země investory ani míru zločinnosti.