Britské město Lewes zavádí vlastní měnu - jako před sto lety

Londýn - Jihoanglické městečko Lewes zavedlo svou vlastní měnu, aby tak posílilo místní obchod a bojovalo proti ekonomické krizi. Asi 16 tisíc obyvatel Lewesu, metropole hrabství East Sussex nedaleko Brightonu, může od úterního večera používat leweskou libru, ale pouze v místních obchodech. Projekt má trvat rok a potom se rozhodne, zda se místní měna zachová i nadále. Realizovala jej organizace usedlíků, kteří tak chtějí čelit poklesu koupěschopnosti obyvatel.

Více než sedmdesátka firem a obchodů v Lewesu přislíbila, že bude přijímat novou měnu, která má stejnou hodnotu jako její velká sestra libra šterlinků. Vytištěno bylo na 10 tisíc bankovek v hodnotě jedné leweské libry, jež připomíná slavné časy, léta 1789 až 1895, kdy mělo město vlastní měnu.

Starosta Lewesu Michael Chartier tak chce povzbudit co největší počet lidí, aby nakupovali v místě, kde žijí. Lewes si zachoval tradici malých obchůdků a nejsou v něm supermarkety jako v mnoha jiných městech, připomněl Chartier. „Bez národní měny se nebudeme moci obejít, ale jde nám o to, abychom propagovali to, co bylo u nás vyrobeno,“ vysvětlil Oliver Dudok van Heel z Lewes Pound Group.

Další anglické město Totnes v hrabství Devon na jihozápadě má vlastní měnu již více než rok.

Vydáno pod