Topolánek se dnes sejde s dopravci kvůli omezení jízd kamionů

Praha - Kamiony a celoroční zákaz jejich jízd patří v posledních měsících k nejdiskutovanějším tématům. Na jednací stůl se dostane i dnes. Premiér Mirek Topolánek si totiž na dnešek domluvil schůzku s představiteli autodopravců. Vláda nechce, aby kamiony jezdily po silnicích v pátek odpoledne a v neděli mezi půlnocí a 22. hodinou, a to po celý rok. Dopravci chtějí páteční zákaz vypustit. Topolánkovým přístupem jsou rozhořčeni. Na poslední schůzce, která proběhla 15. července, jim totiž slíbil, že zákaz nebude.

„My na to jednání jdeme s tím samým, co říkáme už dva roky, a to je to, že zákaz jízdy v pátek odpoledne po celý rok je v praxi neproveditelný,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi generální tajemník Česmad Bohemia Martin Špryňar. Navíc dopravci tvrdí, že je jen páteční zákaz platný mezi 15. a 18. hodinou připraví o miliardu korun. A to vláda počítá se zákazem jízd i po téměř celou neděli.

Že nebudou smět na silnici v neděli, s tím dopravci problém nemají. Jádrem sporu je pouze pátek. „Nám nejde vůbec o víkend. Klidně ať je zakázána jízda v neděli, v sobotu, ale nám se jedná o pátek odpoledne - pracovní den. Tam to jde proti sociálním předpisům řidičů, problémem je nedostatek parkovišť a tak dále,“ zdůraznil Špryňar, který tvrdí, že vláda tímto krokem znemožní řidičům návrat k jejich rodinám.

Dopravci: Vládní argumenty jsou chybné a zkreslené

Vládní argumentaci o tom, že páteční zákaz jízd kamionů sníží zátěž životního prostředí a omezí nehodovost na silnicích, dopravci neuznávají. „Auta nad 7,5 tuny za celý rok v pátek odpoledne mezi 15. a 18. hodinou na dálnicích způsobily pouze deset nehod a žádný člověk při nich nezemřel,“ míní rozzlobený Špryňar. Ekologická zátěž se podle něj také nezmění, protože omezení se bude kompenzovat zvýšenou aktivitou přepravců v době před a po zákazu.

Topolánek nabídne dopravcům kompenzace

Podle předběžných informací bude premiér Topolánek s autodopravci jednat o různých výjimkách, na stůl se možná dostane i sleva na mýtném, která by mohla dělat 13 procent. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) již dokonce hovořil i o možnosti slevy na spotřební dani.

Dopravci ale na žádné kompenzace přistoupit nechtějí. Pokud se s Topolánkem nedohodnou na zrušení pátečního zákazu, zasedne hned odpoledne krizový štáb, který stanoví další postup dopravců. „Pravděpodobně bychom byli nuceni předvést, jak by ten páteční zákaz vypadal v praxi,“ nastínil jeden z možných scénářů Špryňar.

Omezení pro kamiony během pátku a soboty platí zatím jenom o prázdninách. Řidiči si na ně hojně stěžují a uvádí, že jim nařízené odstavení jejich vozů komplikuje především nedostatek parkovacích míst, kde by mohli stanovenou dobu přečkat. Proto často riskují sankce a pokračují v jízdě i v zakázanou dobu.

Nehoda kamionu ráno zablokovala na čtyři hodiny dálnici D1 u Velké Bíteše na Žďársku ve směru na Brno.
Zdroj: ČT24