Podmínky tendru na Státní pokladnu jsou diskriminační, říká analýza

Praha - Některé technické kvalifikační požadavky pro uchazeče o dodávku systému Státní pokladny pro ministerstvo financí jsou diskriminační. Tvrdí to analýza Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE). Tu si nechal vypracovat sněmovní kontrolní výbor, který se soutěží zabývá. Sporné jsou především požadavky, aby nabízený systém fungoval v pěti evropských zemích a požadavek na automatické rozšíření užívacích práv. V požadavcích naopak chybí předpokládaná cena systému.

Podle expertů, kteří studii vypracovali, jsou podmínky zakázky velmi tvrdé až diskriminační. Jedná se podle nich o obvyklou neřest zadávacích řízení s cílem omezit konkurenci. Podle Jindřicha Vítka z plzeňské právnické fakulty by soutěž mohla být zpochybněna u antimonopolního úřadu. Tam se ji také rozhodl poslat sněmovní kontrolní výbor na svém středečním zasedání.

Jako příklad problematického ustanovení uvádí Vítek podmínku, aby nabízený systém fungoval aspoň v pěti evropských zemích, pro ústřední orgán státní správy, pro komerční sféru a v ČR alespoň pro čtyři ústřední orgány státní správy. To je podle Vítka protizákonné, protože technické podmínky nelze stanovovat pomocí požadavku na počet míst, kde systém již funguje.

Analýza VŠE poukazuje i na to, že se v celém zadávacím řízení nevyskytuje zmínka o předpokládané ceně zakázky. To celému řízení ubírá na průhlednosti. Pouze z objemu peněz, které ministerstvo požaduje od uchazečů jako tzv. jistotu (45 milionů korun), lze odvodit, že cena může překročit 2,25 miliardy.

Podle studie neřeší zakázka ani slučitelnost nového řešení se současným počítačovým vybavením a nebere v úvahu náklady na jeho modernizaci.

Jde již o druhý problematický tendr

Současné výběrové řízení je k digitální státní pokladně již druhé v pořadí. To předchozí, které se mělo odehrát formou soutěžního dialogu, letos v únoru ministr financí Miroslav Kalousek zrušil.

Do nově vypsaného řízení podali nabídku dva zájemci, z nichž jednoho komise vyřadila právě pro nesplnění kvalifikačních předpokladů. Výběrová komise tak bude hodnotit pouze nabídku, kterou podala společnost IBM spolu s firmami Hewlett-Packard, Logica a SAP ČR.