Obavy z hospodářského poklesu srazily ropu na půlroční minimum

Londýn - Ceny ropy na světových trzích dnes opět zamířily dolů. Nebezpečí hurikánu Ike odeznívá a větší vliv mají obavy z poklesu poptávky v důsledku slabosti západních ekonomik, které tlačí ceny ropy níže. Severomořská ropa Brent se propadla těsně pod 97 dolarů, nejníže za posledního půl roku.

Cena americké lehké ropy (WTI) během dne sestoupila až na 100,10 dolarů. I když ještě neprolomila magickou stodolarovou hranici, ocitla se nejníže od počátku dubna. Severomořský Brent mezitím spadl až na 96,99, později korigoval na 97,60 dolarů za barel.

OPEC se drží sta dolarů 

Ropa v posledních dnech oslabuje i přesto, že kartel OPEC překvapivě rozhodl o snížení těžby o zhruba půl milionu barelů denně. Ropu totiž tlačí dolů silný kurz dolaru a snížený odhad světové poptávky, naposledy od Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

„I když si OPEC zcela jistě udělal značku kolem úrovně 100 dolarů, ještě se uvidí, zda bude opravdu schopen prosadit snížení, které oznámil,“ řekl Jonathan Kornafel z Hudson Capital Energy. Podle dalších analytiků bude nyní ropa testovat psychologickou hranici 100 dolarů za barel a tendence k poklesu se zřejmě udrží.

Ceny drží Ike, přesto klesají

Omezenou podporu poskytuje nyní cenám ropy hurikán Ike. Ten sice zřejmě mine jádro americké podmořské těžby kolem pobřeží Mexického zálivu, ohrozí však zřejmě rafinerie v Texasu. To zvýšilo velkoobchodní ceny benzinu v USA, ropu to však příliš nepoznamenalo. Více se totiž nyní trh obává poklesu poptávky související se stagnací západních ekonomik.

Ropa se na maximu ocitla v polovině července, kdy vystoupila nad 147 dolarů za barel. Od té doby už ale klesla zhruba o 30 procent a v poklesu jí nezabránily ani hurikány v Mexickém zálivu, kde se nachází většina americké těžby a zpracování ropy.