Japonsko upadá do recese, ekonomika klesla o tři procenta

Tokio - Japonská ekonomika vykázala ve druhém kvartále letošního roku nejprudší čtvrtletní pokles za posledních sedm let. Hrubý domácí produkt Japonska klesl o tři procenta, což je mnohem více, než uváděly první odhady, které hovořily o 2,4procentním zpomalení. Údaje svědčí o tom, že po nejdelší poválečné expanzi sklouzává druhá největší ekonomika světa do recese.

Problémy japonské ekonomice působí hlavně nízké kapitálové výdaje a slabý vývoz. Negativně na ni působí ale také nárůst cen surovin na světových trzích.

Oživení jen tak nepřijde

„Pokles japonské ekonomiky bude pravděpodobně ještě chvíli pokračovat,“ odhadl analytik Lehman Brothers Hiroši Širaiši. Důvodem je očekávané další zpomalení vývozu a slabá domácí poptávka. Ekonomika by se podle Širaišiho mohla vrátit k oživení kolem druhé poloviny příštího roku. Bude to však záviset i na tom, jak se bude vyvíjet růst globální ekonomiky a zda dojde ke stabilitě na finančních trzích.

Japonsko není v poklesu ekonomiky samotné. Ekonomika eurozóny v druhém čtvrtletí také klesla. Růst americké ekonomiky sice zrychlil, avšak zvyšují se obavy o zdraví amerických finančních institucí. Po letech rychlého růstu vykazují zpomalení i některé rozvojové země.