Stane se Česko ostrovem v „euromoři“?

Praha - Polský premiér Donald Tusk se ve středu nechal překvapivě slyšet, že jeho vláda chce zavést euro v roce 2011. Trhy ani koaliční partneři euro v Polsku tak brzy neočekávali, když se hovořilo nejdříve o roce 2013. Jelikož se Česká republika na dřívější datum nechystá, stala by se po přijetí eura v Polsku pomyslným ostrovem uprostřed eurozóny.

Po Tuskových slovech zavládla na středoevropských trzích vlna optimismu a zdejší měny posilovaly. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory však investoři sedli na „politický lep“. Polsko totiž sice teoreticky může přijmout euro už v roce 2011, ale je to prakticky těžko dosažitelné. Muselo by totiž v nejbližší době vstoupit do mechanismu ERMII.

Pakliže by se v Polsku euro v roce 2011 zavedlo, bylo by to spíše koncem roku. „Na euro se musí připravit cela mikrosféra, což může trvat i 2,5 roku,“ upozorňuje ekonom Jiří Škop.

Oproti Slovensku, které euro zavádí od ledna 2009, bude Polsko zřejmě muset před vstupem změnit ústavu a navíc bude čelit mnohem nepříznivějším ekonomickým podmínkám. V současnosti ho tíží hlavně inflace. V ekonomice jsou zabudována vysoká inflační očekávání, a je proto těžké růst cen zastavit.

Bude se eurem platit na Euru? 

Veřejná podpora euru v Polsku je zatím nejasná. Poláci však chtějí, aby fanoušci na fotbalovém Euru 2012, které se v Polsku bude konat, mohli již platit eurem.

Podle Škopa je pro korporátní sféru pevný termín přijetí eura důležitý, se zafixovaným kurzem by podnikům v jejich rozpočtech odpadly důležité proměnné. Mohly by tak lépe plánovat své investice.

V České republice zatím pro euro chybí především politická vůle. V roce 2018 ovšem bude česká koruna slavit staleté výročí a ozývají se hlasy, že by právě toto datum bylo pro přijetí eura symbolické.

Koruna a euro
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová