Téměř polovina firem se obává zpomalení ekonomiky

Praha - Bezmála 46 procent českých podniků se obává, že se hospodářský útlum doma i ve světě výrazným způsobem projeví na jejich hospodářských výsledcích. Dvě třetiny firem pak přiznávají, že situace na zahraničních trzích je nutí změnit podnikatelské záměry, což může ve výsledku vést až ke snižování investic a propouštění zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy.

Kvůli nepříznivé situaci na zahraničních trzích uvažuje 42 procent firem o omezení investic. Redukci výroby či omezení poskytování služeb zvažuje skoro třetina tuzemských firem. Takřka čtvrtina firem pak vidí jako východisko ze současné situace podniku snižování počtu pracovníků.

Česku vadí nepružný pracovní trh a silná koruna

Výsledky ankety jsou podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla i výzvou k tomu, aby byly dokončeny nastartované reformy v co nejkratším čase. Jednou z největších překážek je podle něj nedostatečná pružnost trhu práce, která by firmám umožnila zaměstnávat více pracovníků v době rychlého ekonomického růstu a naopak poskytnul možnost efektivně řídit mzdové náklady v době, kdy nastupuje recese.

Hrozbou pro tuzemské podnikatele jsou také výkyvy koruny. Tento faktor má podle firem na jejich podnikání daleko větší dopady než růst mezd či zvyšování cen energií. Téměř 82 procent firem se domnívá, že přijetí eura je východiskem pro řešení problematiky rozkývaného kurzu koruny, což podnikání přinese pozitivní efekt.

Úřad práce v Karlových Varech
Zdroj: ČT24