O budoucnosti průmyslu rozhodne školství

Praha - Česká ekonomika nyní po silných letech oslabuje. "Skoro to odpovídá biblickým sedmi tučným létům. My jsme jich měli šest," říká k tomu ekonom Tomáš Sedláček. Současné zpomalování ekonomiky odpovídá vývoji v USA a západní Evropě. Odborníci se shodují, že pro budoucí konkurenceschopnost ekonomiky je nezbytné se zaměřit na školství.

Zásadní slabinou Česka by se totiž mohly stát lidské zdroje. „Je třeba vyhlásit krizi, než k ní dojde. Já neříkám, že je české školství v krizi, ale pojďme se tak začít chovat,“ varuje Jan Mühlfeit, ředitel Microsoftu pro Evropu. Česku hrozí nedostatek kvalitních pracovníků především vzhledem k celosvětovému trendu ústupu od přímé manuální výroby směrem k myšlenkové činnosti. Je třeba se zaměřit hlavně na práci s počítačem.  

Tradiční automobilový průmysl například zůstane na vrcholu i v budoucích letech, musí se ale přizpůsobit novým požadavkům na auto. Už totiž nejde jen o dopravní prostředek, ale také o další obývací pokoj, kde je důležitý především design a elektronika. V rozpočtech na nová auta BMW už cena softwaru převyšuje cenu hardwaru.

Invented in the Czech Republic

"Skutečně se posuneme z toho modelu made in do modelu invented in, vynalezeno v…,„ vysvětluje Mühlfeit. Už nyní se bezmála 70 procent českého HDP vytváří v sektoru služeb. Levná pracovní síla proto není výhodou, naopak se může přebytek nedostatečně vzdělaných ukázat být brzdou. “To si uvědomuje i Čína, která měla za loňský rok více patentů než Amerika a Evropa dohromady," připomíná Mühlfeit.