Ropa spadla o další čtyři dolary k 90 dolarům za barel

Singapur - Ceny ropy dnes v Asii ztratily další necelé čtyři dolary a severomořská ropa Brent dočasně klesla až pod 90 dolarů za barel. Propad ropy pokračuje druhým dnem a je součástí rychlého odchodu investorů od rizikovějších aktiv. Prohlubují se obavy z úvěrové krize a jejích dopadů na globální ekonomiku. K poklesu cen přispívají i zprávy, podle nichž hurikán Ike nezpůsobil žádné větší škody na ropné infrastruktuře v Mexickém zálivu.

Severomořská ropa Brent oslabila o necelé čtyři dolary na zhruba 90,30 dolaru a předtím se propadla až na 89,80 USD, nejníže od 8. února. Americká lehká ropa klesla téměř o čtyři dolary na 91,80 dolaru za barel.

Investoři v reakci na pondělní zprávu o bankrotu banky Lehman Brothers začali hromadně prodávat akcie, dluhopisy i většinu komodit, a ceny ropy tak v pondělí ztratily asi pět dolarů na barel. Pondělí bylo pro Wall Street nejhorším dnem od dne, kdy se znovu otevřely trhy po teroristických útocích z 11. září 2001. Investice se nyní přesouvají k bezpečným aktivům, za něž je považováno zlato nebo japonský jen.

Ceny ropy vystoupily v první polovině července až na rekordních 147 dolarů za barel, od té doby však začal jejich prudký pokles, v němž ztratily již téměř 40 procent. Trh stále více znepokojuje útlum globální ekonomiky, provázený oslabováním poptávky po energetických surovinách i dalších komoditách.

Vydáno pod