Zemědělci jednají s Kalouskem o dotacích

Praha - Dnes má ministr financí Miroslav Kalousek na programu jednání, na kterém budou čeští zemědělci požadovat razantní zvýšení dotací. Zemědělci požadují jejich maximální výši, ale stát jim prý může poskytnout pouze o dvě a půl miliardy méně. Kalousek dlouhodobě tvrdí, že další navyšování rozpočtového schodku nepřipustí.

Zemědělci už dříve oznámili, že podle návrhu státního rozpočtu na příští rok přijdou celkem o 5 miliard korun, což je prý vrací do doby před vstupem do EU. Ministr zemědělství Petr Gandalovič později slíbil, že minimálně půlku z té částky, tedy 2,5 miliardy, zemědělci dostanou. Jenže podle prezidenta Agrární komory ani to nestačí.

Čeští zemědělci chtějí dostat 90 procent z toho, co získávají jejich kolegové v Německu nebo Rakousku. „Dorovnání přímých plateb na devadesát procent je naše stanovisko a přes to pro nás vlak nejede,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Ministr zemědělství je se stávajícím rozpočtem nespokojený, ale dorovnat dotace na maximum se podle něj nepodaří. „Rozhodně není možné si myslet, že jsme schopni změnit mínus pět miliard na nulu, to je naprosto nereálné,“ říká k tomu Gandalovič.

Agrární komora ustanovila krizový štáb

Zemědělcům v poslední době komplikuje situaci zdražení průmyslových hnojiv a snížení cen obilí a mléka. Agrární komora proto kvůli škrtům v rozpočtu ustanovila krizový štáb. Vláda prý bude o rozpočtu ještě jednat, do Sněmovny ho ale musí poslat do konce září.