Růst cen realit se zastavil

Praha - Ceny realit přestávají růst a v mnoha případech odborníci předpokládají jejich pokles. Nejvýraznější snížení cen je u méně kvalitních bytů se špatnou dopravní infrastrukturou. Pokles se liší podle regionů, v průměru se jedná o deset procent. V ekonomicky aktivních regionech je pokles nižší.

Existují však stále lokality, kde se se zlevňováním bytů počítat nemůže. Například byty v centru Prahy za poslední čtyři roky vzrostly o téměř sto procent. „Dobrou vlastností těchto nemovitostí je nepochybně místo a lokality nejsou nafukovací. Poptávka po těchto oblastech bude vždy a ceny pravděpodobně klesat nebudou, naopak budou stoupat,“ řekl prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Za zastavení růstu cen bytů může pokles poptávky, který je ovlivněn celkovým vývojem ekonomiky. Lidé obecně méně utrácejí, což už poznali například automobilky a strach ze špatného vývoje ekonomiky lze poznat i na realitním trhu. „Je to synergie všech faktorů působících na trhu, vzrostly náklady a banky se chovají při poskytování hypotečních úvěrů rezervovaněji,“ popsal Novotný.

Současný vývoj na finančních trzích by mohl mít na trh s nemovitostmi i pozitivní dopad. „Tím, že je na finančních trzích jistá nejistota, budou drobní investoři váhat nad investicemi do akcií a fondů. Může se stát, že se tím oživí poptávka po nemovitostech. Nemovitost je věc, která má pevnou substanci a ekonomický propad zde nemusí být tak veliký,“ myslí si Novotný.

Vydáno pod