Akcie pokračují v propadu. Propuká finanční krize století?

New York/Praha - Finanční trhy se ze včerejšího pádu investiční banky Lehman Brothers ještě nevzpamatovaly a dále ztrácejí. Ve Spojených státech se začalo mluvit o finanční krizi století. Ta se přelévá i na další trhy. Japonská burza se ocitla na tříletém minimu, v poklesu pokračují i evropské trhy. Ve středoevropském kontextu se nejvíce propadly české akcie, po včerejší 4,4procentní ztrátě klesl dnes v index PX o dalších 5,9 procenta. Krizi se snaží uhasit centrální banky po celém světě, na trhy pumpují desítky miliard dolarů.

Akciový trh prochází očistou. Vyděšení investoři se zbavují veškerých rizikovějších investic, jako akcií bankovních společností či klesajících komodit. Pražská burza se dále propadá a musela dokonce dvakrát pozastavit obchodování s akciemi těžařské společnosti NWR a developera ECM. Ty během dne ztratily až třetinu své hodnoty. Burza uzavřela s indexem PX o 5,9 procenta níže než na začátku dnešního obchodování.

Wall Street zažil v pondělí nejhorší den za posledních sedm let, když se index Dow Jones propadl o 4,4 procenta pod hranici 11 tisíc bodů. O více než pět procent spadly i trhy ve východní Asii včetně Japonska. Výrazný pokles nastal i v Evropě, ale také v Austrálii a na Novém Zélandě.

Analytik Samsung Securities Oh Hyun-Sik:


Světovými burzami v pondělí otřásal bankrot Lehman Brothers, prodej největší světové makléřské společnosti Merrill Lynch a problémy největší americké pojišťovny AIG. Trhy se nyní obávají, že kolaps může po Lehman Brothers hrozit stovkám dalších bank.

Čekání na Fed

Situaci se snaží zachránit centrální banky, třeba ta japonská nalila na finanční trhy 24 miliard dolarů. Nyní se však čeká především na americký Fed. Trhy se k večernímu zasedání jeho měnového výboru upírají s nadějí, že sníží úrokové sazby.

Ministr financí USA Henry Paulson:


Přestože se Lehman Brothers teď částečně snaží zachránit britská bankovní trojka Barclays, trhy se zřejmě hned tak neuklidní. O přežití totiž bojuje největší americká pojišťovna AIG. Ratingové agentury jí degradovaly známky a firma musela požádat o finanční pomoc centrální banku. Údajně prý o peníze požádala i magnáta Warrena Buffetta.

Patnáct let stagnace?

Respektovaný ekonom Erich Streissler dnes odhadl, že krátkodobě sice postihne finanční krize vážněji Asii a Evropu. Ti totiž v soudobé světové ekonomice hrají roli věřitele.

Podle Streisslera to budou však USA, které se dostanou do vleklé stagnace, která by mohla trvat až 15 let. Způsobit by to mohl především odliv čínského a indického kapitálu. „Je záhadou, proč tyto země v USA nadále investují a akceptují obrovské ztráty. Proč například Indie strká stovky miliard do Spojených států, místo aby za ně stavěla doma třeba silnice,“ ptá se Streissler.