Porsche zvýšilo podíl ve Volkswagenu a převzalo nad ním kontrolu

Berlín - Německý výrobce sportovních vozů Porsche zvýšil svůj podíl v největší evropské automobilce Volkswagen na více než 35 procent z předchozích 31 procent. Oznámila to dnes firma s tím, že tak získala nad Volkswagenem faktickou kontrolu. Součástí VW je rovněž česká Škoda Auto.

„Tento krok zajistí, že Porsche bude mít trvalou většinu na výroční valné hromadě VW,“ uvedla společnost. Dodala, že Volkswagen se v důsledku zvýšení podílu stane podle německých zákonů dceřinou společností skupiny Porsche Automobil Holding SE. „Naším cílem nadále zůstává zvýšit podíl ve Volkswagenu na více než 50 procent. Dnešní krok je dalším milníkem na této cestě,“ řekl generální ředitel společnosti Porsche Wendelin Wiedeking.

Porsche získalo za blíže nespecifikovanou částku 4,89 procenta akcií Volkswagenu. Jeho celkový podíl tak stoupl na 35,15 procenta. Firma upozornila, že v důsledku tohoto kroku bude muset podle německých zákonů předložit oficiální nabídku na výrobce luxusních vozů Audi, který je součástí VW. Dodala však, že za Audi nabídne pouze zákonem předepsané minimum kolem 487 eur za akcii a že Volkswagen již ohlásil, že tuto nabídku nepřijme. VW vlastní v Audi 99,14 procenta akcií.

Česká automobilka Škoda Auto odmítla události komentovat a odkázala na vyjádření mateřského Volkswagenu. Převzetí by na ni ovšem nemělo mít zásadnější vliv, protože má v konernu Volkswagen silné slovo. "Jediné, co hrozí škodovce, je, že se může změnit její modelová politika.
Nové vedení může zastavit některé nové ambicíózní projekty," upozorňuje motoristický publicista Michal Štengl.

Podíl akcií drží Dolní Sasko

Porsche začalo svůj podíl ve Volkswagenu budovat již v roce 2005, kdy ve společnosti získalo téměř pětinu akcií. Firma oznámila svůj záměr ovládnout VW v březnu letošního roku, kdy představenstvo výrobce legendárního sportovního vozu 911 schválilo navýšení podílu ve Volkswagenu.

Společnost už dříve podala žalobu na zrušení tzv. zákona o Volkswagenu. I podle jeho nové, na konci května schválené verze, si spolková země Dolní Sasko drží kontrolu nad strategickými rozhodnutími Volkswagenu. Ta musejí být schválena 80procentní většinou, Dolní Sasko přitom v koncernu drží více než 20 procent akcií a je jejím druhým největším akcionářem.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma ve druhém čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 22 procent na 2,12 miliardy eur. V celém letošním roce plánuje provozní zisk 6,61 miliardy eur.