Varšavská burza přerostla vídeňskou, láká i české investory

Praha - O tom, že varšavská burza cenných papírů svým dlouhodobým růstem převyšuje svou pražskou kolegyni, není pochyb. V letošním srpnu však hodnota ve Varšavě kótovaných společností dosáhla 117,3 miliard euro, a o 9 miliard tak převýšila věhlasnější a tradičnější vídeňskou burzu. O tom, že by se varšavská burza stala středoevropským lídrem, by ještě před několika lety mluvili jen ti největší odvážlivci. Vzhledem k rozmanitosti tamního portfolia a relativnímu dostatku informací jsou varšavské akcie velmi zajímavé i pro české investory. Ode dneška jim on-line obchodování s nimi nabízí další makléřská společnost.

Svým klientům od 16. září zprostředkovává obchodování na varšavské burze největší česká on-line brokerská společnost Fio. Podle slov vedoucího její tržní divize Jana Bláhy je pro firmu polský trh důležitý kvůli rozšíření nabídky pro drobné české investory. Ti si údajně varšavské akcie žádali již dlouho.

Čím je varšavská burza pro Čechy zajímavá? „Zprostředkováváme klientům obchodování na trzích, o kterých mají relativně nejvíce informací,“ vysvětluje Jiří Vodička z RM-Systému. V současné složité hospodářské situaci je také pro investory důležité geografické rozdělení investic. Češi proto nechtějí své peníze investovat pouze v Čechách.

Ve Varšavě je jedenáctkrát více titulů 

Na varšavskou burzu směřují emise menších podniků, které se snaží primárními emisemi najít cestu z úvěrové krize. I proto se ve Varšavě obchoduje s jedenáctkrát větším množstvím titulů, oproti pražským třiatřiceti nese na varšavském parketu denně svou kůži na trh 366 podniků.

Ročně na varšavskou burzu přibývají desítky nových úpisů, do Prahy loni přišly jen dva nové tituly. Ve Varšavě se dále obchoduje více ve futures, i proto zatím letos objem tamních obchodů přesáhl 200 miliard eur, zatímco na pražské burze se uskutečnily obchody ve výši pouze 38 miliard eur.

Polská burza nabízí zajímavé tipy

Varšavská burza i přes propukající finanční krizi nabízí několik zajímavých investičních příležitostí. PKN Orlen je největší rafinérskou společností ve střední Evropě. Stát v ní drží 27procentní podíl a provozuje rozsáhlou síť čerpacích stanic, mj. i v Česku. Analytici Fio očekávají, že pokles cen ropy povede k vyšším ziskům Orlenu, protože vysoké ceny dříve nedokázala promítnout do svých koncových cen.

Zajímavý může podle Fia být i těžební gigant KGHM, dále jeden z lídrů polského telekomunikačního trhu TPS. Nečekaně lákavou investicí může být PKO Bank. Jako jeden z mála bankovních domů nebude PKO podle analytika Josefa Novotného zasažená úvěrovou krizí, jelikož se jedná o konzervativní společnost a nenashromáždí tolik odpisů jako její konkurence.

Ve varšavské burze vlastní 98,81 procent polský stát, což je určité specifikum, které brání některým akvizicím. Za vzestupem Varšavské burzy stojí mimo jiné podle šéfa pražské burzy Petra Koblice povinnost polských penzijních fondů, ukládat povinné odvody do domácího kapitálového trhu.