RM-Systém se od prosince stane burzou, zůstane otevřený drobným investorům?

Praha - Mimoburzovní organizátor obchodů s cennými papíry RM-Systém bude od počátku prosince burzou. RM-Systém se musí stát burzou kvůli změně legislativy týkající se kapitálového trhu. Drobní a střední investoři změnu údajně nepocítí a i nadále budou moci například využívat síť desítek obchodních míst k podávání pokynů k prodeji nebo nákupu cenných papírů. Řekl to dnes na tiskové konferenci ředitel pro strategii a marketing RM-Systému Jiří Vodička.

Od prosince budou mít přístup na RM-Systém takzvaní profesionální
investoři, což budou fyzické osoby, které obchodují alespoň v milionech korun ročně. Většinu přímých zákazníků RM-Systému tvoří ale lidé, co obchodují za desítky až stovky tisíc korun přes internetové stránky. Pokud budou chtít nadále v RM-Systému obchodovat, budou muset být klienty nějakého licencovaného obchodníka s cennými papíry.

Od klasické burzy se přitom RM-Systém dosud lišil tím, že na něm dosud mohli přímo obchodovat drobní klienti. Otevřenost by ovšem ztratit neměl. „I když bude RM-Systém burzou, nadále zůstane založený na zákaznickém principu,“ uvedl Vodička.

RM-Systém zůstane i jako burza přístupný pro osoby, které budou mít zájem jednorázově prodat akcie z kuponové privatizace. K tomuto účelu bude nadále sloužit zhruba 50 poboček, které spravuje firma RM-S Finance.

RM-Systém se bude jako burza snažit držet poplatky za obchodování cenných papírů co nejníže. „Nechceme zdražovat, až budeme burza,“ ujistil. Přechod na burzu bude doprovázet změna podoby webových stránek www.rmsystem.cz. O novém názvu trhu ještě nebylo rozhodnuto, jednou z variant je jméno Burza RM-Systém.

RM-Systém působí jako organizátor mimoburzovních obchodů od roku 1993, letos v květnu tak oslavil 15 let činnosti. Obsloužil již přes 3,5 milionů drobných investorů, kteří zobchodovali cenné papíry za více než 823 miliard korun.