Kvůli zpomalení ekonomiky stát možná omezí podporu stavebního spoření

Praha - Bouřlivé diskuse vzbudil minulý týden výrok ministra financí Miroslava Kalouska o tom, že uvažuje o zásadních změnách státní podpory stavebního spoření. Vzápětí sice popřel, že by zamýšlel státní podporu zcela zrušit, připustil ovšem, že vede diskuse o "vyváženém modelu". Ke změnám ve stavebním spoření možná Kalouska donutí složitá ekonomická situace, která může způsobit příjmové výpadky v rozpočtu na příští rok.

Systém podpory stavebního spoření podle liberálních ekonomů deformuje trh a neopodstatněně zvýhodňuje stavební spoření oproti jiným způsobům tvoření úspor.

Podle ekonoma Miroslava Svobody je na místě rozebrat, zda stavební spoření státu přináší kýžený efekt, kterým je povzbuzení nižších příjmových skupin ke spoření. Empirie ale podle Svobody ukazuje, že stavební spoření používají spíše vyšší příjmové skupiny, proto je na místě jeho zrušení.

Každá změna bude ovšem mít podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého za následek posloupnost změn. Snížení podpory by znamenalo pokles atraktivity stavebního spoření a následně pokles objemu vkladů. Ty ovšem fungují zároveň jako zdroj poskytování úvěrů. V horizontu dvou až tří let by proto podle Šedivého hypoteční banky ztratily schopnost poskytování úvěrů.

„Jestli je tady nějaký sektor, který se rozrostl jen kvůli státní podpoře, která nedává rozumně smysl, pak je jenom správně, pokud se ten sektor trochu utlumí,“ říká Svoboda. I Šedivý připouští, že bez státní podpory by byl segment stavebního spoření neživotaschopný. Diskuse by se tedy měla točit okolo toho, jaké efekty stavební spoření skutečně přináší.

ekonom Miroslav Svoboda:

„Stavební spoření je takový benefit navíc, kterého je velmi snadné se vzdát.“


Nejzákladnější argument na podporu stavebního spoření je, že stát potřebuje, aby financování bydlení spočívalo na několika pilířích, a to co nejstabilnějších. V souvislosti s probíhající krizí se podle Šedivého ukazuje, že by nebylo dobré jeden ze stabilních pilířů opouštět.

Ministr financí Miroslav Kalousek o stavebním spoření
Zdroj: ČT24/Euro