Generální ředitel České pošty Kratina ke konci září rezignuje

Praha - Generální ředitel České pošty Karel Kratina se rozhodl na konci září rezignovat. Jako důvod uvedl, že považuje svou misi v čele podniku za ukončenou. Kratina šéfoval jednomu z největších státních podniků v Česku čtyři roky. Zřizovatele pošty, ministerstvo vnitra, Kratinova rezignace překvapila.

„Za dané situace jsem zvážil všechny okolnosti a rozhodl jsem se tuto misi ukončit,“ prohlásil Kratina. Ministerstvo vnitra zatím o novém generálním řediteli nerozhodlo. „V tuto chvíli je předčasné hovořit o konkrétních jménech. Budeme hledat to nejlepší řešení pro Českou poštu k 1. říjnu 2008,“ řekla mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Kdo Kratinu ve funkci nahradí, zatím není jasné. Ministerstvo vnitra by svoji představu mělo říct příští týden. V minulosti se v souvislosti s postem šéfa pošty hovořilo například o exministryni informatiky Daně Bérové nebo šéfovi českého Ericssonu Romanovi Stupkovi. Podle nejmenovaného zdroje jsou v současnosti ve hře asi tři možní kandidáti, mezi kterými se zatím nerozhodlo. Proto Kratina končí až ke konci měsíce.

Kratina začal během svého působení připravovat přeměnu státního podniku Česká pošta na akciovou společnost. Transformaci provázely i nepopulární kroky. Na podzim například  pošta propustí dva a půl tisíce ze sedmatřiceti tisíc zaměstnanců a mluví o rušení 178 kamenných poštovních poboček, které nahradí motorizovaní pracovníci. „Vývoj České pošty a plnění cílů se nemůže řídit jednotlivými politickými cykly. Stojíme před otázkou přípravy České pošty na plnou liberalizaci v roce 2013. Toto chce další plně koncentrovanou práci a já mám za sebou čtyři velice tvrdé roky,“ popsal Kratina.

Podnik přijal strategii rozvoje do roku 2012, kdy by měl být zcela liberalizovaný tuzemský poštovní trh. Pošta loni zvýšila zisk před zdaněním o 140 procent na 794,5 milionu korun. Provozní výnosy stouply o 0,6 procenta na 17,646 miliardy Kč. Podnik doručil 905 milionů listovních zásilek a téměř 29 milionů balíků.