ČNB prodloužila platnost nabídky na převzetí Zentivy

Praha - Česká národní banka schválila žádost francouzské farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis Europe o desetitýdenní prodloužení platnosti nabídky na převzetí české farmaceutické jedničky Zentivy. Francouzská společnost tak má do 28. listopadu čas, pro získání povolení v oblasti ochrany hospodářské soutěže. Svolení je jedním z předpokladů pro úspěšné dokončení nabídky převzetí. Původní desetitýdenní doba závaznosti nabídky vyprší 19. září.

Francouzská společnost doposud získala povolení v Rusku a na Ukrajině, posuzování nadále pokračuje ze strany Evropské unie a v Turecku, kde farmaceutická firma také působí.

Nabídka Sanofi nabízela za akcie Zentivy 1050 korun, představenstvo Zentivy dosud akcionářům doporučovalo, aby nabídku Sanofi odmítli. Podle analytika Komerční banky Josefa Němého bude mít prodloužení nabídky pozitivní vliv na akcie Zentivy. „Nabídka ve výši 1050 korun za akcii bude i nadále představovat podporu pro cenu akcií na trhu,“ dodal Němý.

Tržní hodnota celé Zentivy by při ceně 1050 korun za akcii dosahovala asi 40 miliard korun. Podle představenstva Zentivy je však hodnota firmy výrazně vyšší. V polovině června zveřejnila nabídku i společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF, která nabízela 950 korun za akcii, ale na konci července PPF svou nabídku stáhla. Akcie dnes v reakci na prodloužení nabídky rostly až nad 1080 Kč.

Farmaceutická skupina Sanofi-Aventis je největším akcionářem Zentivy s téměř čtvrtinovým podílem. Byla založena v srpnu 2004, kdy společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého největšího rivala Aventis. S tržním podílem přes pět procent je jednou z největších světových farmaceutických skupin a evropskou jedničkou. Firma se sídlem v Paříži zaměstnává zhruba 100 tisíc lidí ve stovce zemí.