Burza po nervózním dni opět ztratila

Praha - Vývoj na pražské burze byl dnes znovu překotný, opět se dramaticky propadaly především akcie developerských společností ECM a Orco. Obchodování s nimi muselo být dokonce přerušeno, což se na pražské burze stalo už třetí den v řadě. Hlavní index burzy PX klesl posedmé za posledních osm obchodních dnů, dnes o 0,81 procenta na 1178 bodů. Přiblížil se tak opět svému tříletému minimu.

„Situace je velmi nervózní a objemy obchodů jsou silně nadprůměrné,“ hodnotil den na pražské burze makléř Jan Langmajer. Developeři ECM a Orco hodili během dne pomyslný ručník do ringu a své akcie z burzy dočasně stáhli. Přes uklidňující tisková prohlášení obou společností se s nimi totiž obchodovalo divoce a ve velkých objemech.

Zatímco ECM později během dne své ztráty téměř celé vymazalo, u Orca je klesající trend trvalý. Akcie developera proto ztratily během dne 20,4 procenta a uzavřely na 336,5 koruny.

Pokud některý titul propadne o dvacet procent, vyhlásí se na burze patnáctiminutová přestávka. Během ní se sejdou hlavní společnosti, které vykonávají funkci tvůrce trhu. Pakliže se najdou alespoň tři, které by byly ochotné s titulem dále obchodovat, na burzu se jeho akcie vrátí.

Developery zatím nekupovat 

Akcie developerů jsou na českém trhu největší obětí globální finanční
krize. Jako z říše snů vypadají jejich ceny na burze z loňského jara. Akcie Orco se totiž obchodovaly i za více než 3700 korun a akcie ECM stály přes 2 tisíce korun.

Přes velmi nízké ceny nedoporučuje analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič akcie developerů nakupovat. Realitní sektor je velmi citlivý na očekávání makroekonomického vývoje, která jsou hlavně pro americkou ekonomiku poměrně negativní. „Když přichází recese, tak se většinou neinvestuje do nemovitostí,“ poukázal.