Ruská vláda chystá stamiliardovou injekci na podporu akciových trhů

Moskva - Podle ruského ministra financí Alexeje Kudrina vynaloží ruská vláda až 500 miliard rublů (zhruba 327 miliard korun) na odkup akcií, pokud se situace na burzách nestabilizuje. Vláda by přitom mohla nakupovat akcie soukromých i státních firem. Na moskevské burze se už druhý den s akciemi neobchoduje. Kvůli světové ekonomické krizi a odlivu investorů po válce v Gruzii zažil totiž ruský trh nejhorší ztráty za posledních deset let.

„Nastala situace, kdy cena akcií velkých a vlivných podniků, včetně těch se státní účastí, klesla na takovou úroveň, která už nemá nic společného s realitou,“ řekl podle agentura RIA ministr Kudrin. Ani po ohlášení vládní pomoci však není jasné, zda se zítra na moskevské burze začne obchodovat.


Vláda nejprve vynaloží polovinu plánované sumy, tu druhou pouze pokud to bude nutné. Jde přitom o obrovskou částu i na ruské poměry, 500 miliard rublů totiž představuje třináctinu federálního rozpočtu. Očekává přitom, že hodnota firem, v nichž bude stát akcie odkupovat, se zvýší. Opatření sjednal prezident Dmitrij Medveděv s představiteli vlády a bankéři.

Kudrin řekl, že vláda bude iniciovat odkupy akcií, pokud zůstanou ruské firmy delší dobu podhodnoceny. Vláda prý navíc očekává, že bude mít z takových investic zisk.