Příští rok se změní výpočet průměrné mzdy

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) změní od příštího roku výpočet průměrné mzdy. Nově se budou do statistik zahrnovat i malé podniky do 20 zaměstnanců, které mají většinou nižší mzdy. Podle současné metodiky činila průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 23.182 korun, podle nových výpočtů by byla jen 22.426 korun.

Pro srovnání ovšem bude úřad celý příští rok zveřejňovat i statistiky podle současných výpočtů, pouze s podniky s 20 a více zaměstnanci. „Od roku 2010 to ovšem odpojíme a budeme zveřejňovat pouze údaje za celé hospodářství,“ řekl ředitel ČSÚ Jan Fischer.

Úřad doposud data od malých podniků do statistiky nezahrnoval, protože je včas nedokázal do analýzy zapracovat. Malých podniků ovšem stále přibývá a více tak ovlivňují i úroveň mezd. Podle úřadu by měl v budoucnu narůst počet částečných pracovních úvazků, které stávající výpočty nedokážou ve výši průměrné mzdy plně a jasně promítnout. Nové výpočty tak podle ČSÚ umožní celkově lepší srovnání údajů o mzdách. Dnes je v Česku jen pět procent zaměstnanců s kratším úvazkem, zatímco průměr EU je 18 procent.