Fiat chystá výrobu v Srbsku, automobilka Zastava zanikne

Bělehrad - Italská automobilka Fiat bude vyrábět své vozy v Srbsku. S tamní vládou se dohodla na vytvoření společného podniku, z jehož výrobních linek by mělo už v příštím roce sjet na 200 tisíc automobilů. Na základě dohody, jež má být podepsána 29. září, má přestat existovat srbská automobilka Zastava, která dnes licenčně vyrábí starší modely Fiatu.

Fiat do nového podniku investuje 700 milionů eur a bude v něm mít  sedmdesátiprocentní podíl, dalších 300 milionů eur investuje Srbsko. Podnik navíc získá vládní subvence kolem 110 milionů eur, což je podle analytiků poměrně hodně.

Očekává se, že výroba podniku v roce 2010 stoupne na 300 tisíc vozů. Většina produkce by měla být určena pro vývoz. Podle srbského listu Blic hodlá Fiat do továrny Zastava přesunout výrobu vozů Fiat 500 a Grande Punto z Polska a Sicílie.

Závod Zastava, jehož automobily znalo před rokem 1989 i Československo, byl v roce 1999 poškozen leteckými útoky NATO na průmyslová zařízení v Srbsku. Továrna nyní zaměstnává zhruba 4000 pracovníků ve srovnání s více než 11 tisíc před restrukturalizací v roce 2001. Vyrábí zhruba 15 tisíc vozů ročně, ačkoli její celková produkční kapacita činí 60 tisíc vozů ročně.

Zastava již má s Fiatem dohodu o montáži vozů Punto, které prodává v Srbsku a sousedních balkánských zemích pod značkou Zastava 10. Podobnou dohodu uzavřela i s americkou firmou General Motors o vozech Astra.