Nedostatek IT odborníků naučil firmy půjčovat si zaměstnance

Praha - Firmy v Česku trápí nedostatek IT specialistů s dlouhodobými zkušenostmi na pracovním trhu. Stále častěji se proto učí si potřebné počítačové odborníky půjčovat. Systémový integrátor S&T zaznamenal padesátiprocentní meziroční nárůst zájmu o outsourcing tkušených IT pracovníků.

Nedostatek IT specialistů mají podle personální ředitelky S&T Olgy Svobodové na svědomí především velké nadnárodní společnosti, které si v posledních letech oblíbily Českou republiku jako místo, kde vytvářejí svá sdílená servis centra pro řešení IT. Svou roli sehrály také odchody počítačových odborníků do zámoří, kterých byl český pracovní trh svědkem před několika lety.

„Největší poptávka je po programátorech, konzultantech informačních systémů, systémových specialistech s vysokými certifikacemi a po projektových manažerech,“ říká Svobodová.

Odborníci si svého zaměstnavatele pečlivě vybírají 

Velký zájem ze strany firem naučil zkušené pracovníky v IT si svého budoucího zaměstnavatele pečlivě vybírat. „Zaměstnanci hledají toho pravého zaměstnavatele a ne všechny nabídky jsou pro ně dobré,“ přiznává Jaroslav Pechan ze společnosti LMC, která patří k předním operátorům na středoevropském trhu práce. „Platy v IT oblasti se pohybují v té vyšší úrovni, něco kolem finančních institucí,“ dodává.

Právě vysoká cena kvalifikovaných zaměstnanců je jedním z důvodů, proč jednotlivé společnosti stále častěji přistupují k outsourcingu jednotlivých specialistů či celých týmů. Díky němu mohou ročně ušetřit až desítky procent nákladů souvisejících s náborem a vzděláváním odborníků.

Nejvýhodnější pro firmy je podle Svobodové outsourcing zaměstnanců na krátkodobé projekty. „Pro krátkodobé specializované projekty, kdy potřebujete odborníka s velkou praxí a velice vyškoleného, může být výhodnější najmout si ho formou outsourcingu, pro dlouhodobou spolupráci některé firmy volí formu zaměstnání,“ dodává.