Kongres USA projednává vládní plán finanční stabilizace

Washington - Americký Kongres začal prodiskutovávat plán vlády na stabilizaci finančního systému a jeho vyvedení z krize. Vláda žádá, aby ji Kongres pověřil použít až 700 miliard dolarů, tj. 11,9 bilionu korun, ke skoupení ztrátových a rizikových aktiv, která od loňské hypoteční krize zatěžují finanční sektor. Zástupci Kongresu vyjádřili ochotu tento program rychle projednat a schválit, demokraté však požadují některé změny.

Podle návrhu by mohlo ministerstvo financí vykupovat od amerických bank a dalších finančních institucí nelikvidní hypotéky na rezidenční i komerční nemovitosti a od nich odvozené cenné papíry. O vládním programu by měl výhradně rozhodovat ministr financí, ten by po konzultaci se šéfem centrální banky dokonce mohl v zájmu stabilizace trhu povolit výkup aktiv i za jiných podmínek, než je stanoveno, například i od neamerických institucí.

Kvůli stabilizaci bank zřejmě bude muset americká vláda navýšit schodek rozpočtu. Jestli peníze někdy dostane zpátky, není jisté. Podle ministra financí ale i tak ušetří, další pády bank by ji vyšly dráž na sociálních dávkách. Limit vlády na veřejný dluh by se zvýšil z nynějších 10,615 bilionu na 11,315 bilionu dolarů.

Republikáni v Kongresu vesměs vládní plán vítali a volali po jeho urychleném schválení. Demokraté, kteří obě komory Kongresu kontrolují, jej v zásadě přijímají, říkají však, že nechává některé otázky nezodpovězené a potřebuje dopracovat. „Tohle nebude žádný vánoční stromeček, nemůže to být zákon, který by každému umožnil vzít si z toho, co chce,“ prohlásil demokratický senátor Chris Dodd. Plán v zásadě podpořili i oba prezidentští kandidáti Barack Obama a John McCain, oba však řekli, že si jej musí ještě prostudovat.

Vládní plán záchrany finančního sektoru se zrodil během dramatického týdne, kdy trhy zažily novou sérií hlubokých otřesů. Vyvolal ji bankrot investiční banky Lehman Brothers, prodej společnosti Merrill Lynch bankovnímu domu Bank of America a vládní záchrana pojišťovny AIG. To vše vyvolalo obavy z dominového efektu, který by rozvrátil celý finanční sektor, klíčový pro fungování celé ekonomiky.