Peněz na dálnice je míň, stavět se ale má stejně

Praha - Největší investiční položka státního rozpočtu pro příští rok je suma 84,5 miliardy korun pro zkvalitňování silničních komunikací. Je to ale o 3 miliardy menší balík, než jaký byl na lepší cesty určený letos. Téměř polovinu sumy tvoří příjmy státního rozpočtu, významný příspěvek mají na svědomí evropské fondy. O plánu hospodaření v rámci fondu dopravní infrastruktury si ve Studiu ČT24 povídali zástupce fondu a náměstek ministra dopravy.

„Rozpočet fondu je stabilizovaný a objem prostředků pro chystané projekty dostatečný,“ myslí si ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Gustav Slanečka. Hlavními projekty v oblasti silniční dopravy bude dokončení D47 na severní Moravě, D8 mezi Lovosicemi a Řeholovicemi, koridory z Prahy do Chebu nebo Českých Budějovic.

Dá se očekávat i kalkulace na vyšší příjem. Ministerstvo dopravy například čerpá operační program Doprava, na mýtném se odhaduje výběr o tři miliardy vyšší, než se plánovalo. „Stavby budou v případě nárůstu příjmů dále posíleny,“ nechal se slyšet náměstek ministra dopravy Jiří Hodač.