Ceny akcií rostou i v Číně

Šanghaj - Akcie na burzách v Číně dnes pokračovaly v silném růstu, který začal na konci minulého týdne a který vysoko převýšil růst trhů v okolních zemích. Akcie těží z obecně příznivější nálady na globálním trhu. Nemalý vliv na růstovou kondici má i vládní podpora finančním trhům podobná té, kterou implikovala i vláda Spojených států.

Index Shanghai Composite si připsal 7,77 procenta a uzavřel na hodnotě 2236,41 bodu. Během dne sice index vykazoval růst až o devět procent, všechny zisky ale do konce neudržel. Největší zájem byl o akcie finančních společností, které většinou zpevnily o povolený limit deseti procent.

Impulzem k růstu čínských akcií se už na konci minulého týdne stalo rozhodnutí tamní vlády zahájit odkup akcií a doporučit manažerům soukromých firem, aby dělali totéž. Stát bude odkupovat také akcie tří největších bank se státní účastí, úřady ale vedle toho zrušily i poplatek z obchodování 0,1 procenta z objemu.

Americká vláda chce podobně podpořit finanční sektor v USA částkou 700 miliard dolarů, v přepočtu až 11,92 bilionu Kč. Původně se předpokládalo, že pomoc dosáhne až 500 miliard dolarů. Plán počítá hlavně s tím, že banky se budou moci zbavit špatných hypotečních úvěrů, aby se jim uvolnily finanční toky a neměly problémy s provozním financováním.

Vydáno pod