Alitalia zoufale hledá investory

Řím - Italská letecká společnost Alitalia volá po nabídkách na koupi. Jediný vážný zájemce - konsorcium italských investorů CAI - svou nabídku ve čtvrtek stáhl. Pokud se nenajde nový kupce, hrozí Alitalii likvidace. Své návrhy na převzetí celého podniku i jeho částí mohou potenciální investoři podávat do konce měsíce.

„Jediná významná nabídka byla stažena, proto hodlá zvláštní správce přezkoumat existenci dalších zájemců,“ vysvětlil vládou jmenovaný správce problémové letecké společnosti Augusto Fantozzi.

Fantozzi již o víkendu zopakoval, že dosud žádné další nabídky na koupi leteckých aktivit Alitalie nedostal. Objevil se však zájem o divize údržby, nákladní přepravy, obsluhy zavazadel a cateringu. Fantozzi rovněž uvedl, že znovu kontaktoval Air France, Lufthansu a British Airways, všechny však možnost předložení nabídky na koupi leteckých aktivit Alitalie odmítly.

Konsorcium CAI svou nabídku na záchranu Alitalie definitivně stáhlo poté, co ji odmítly odbory. Nabídka byla zatím poslední nadějí na záchranu italských aerolinek, které se již delší dobu zmítají v problémech. Pokud se Alitalii nepodaří zachránit, o práci přijde zhruba 20 tisíc lidí.

Alitalia je ve ztrátách již řadu let a v jejím hospodaření se dlouhodobě projevuje neefektivnost, politické vměšování a časté stávky. V poslední době ji postihly také ostrá konkurence diskontních přepravců, prudké zdražení pohonných hmot a pokles zájmu pasažérů.