Od nového roku zahrne mýtné i užitková vozidla

Praha - Vláda dnes schválila rozšíření povinnosti platit mýtné na malé nákladní vozy od 3,5 tuny hmotnosti. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr dopravy Aleš Řebíček. Malé náklaďáky by měly začít platit od ledna, dosud se povinnost týká pouze kamionů od 12 tun včetně. Návrh novely zákona musí ještě schválit parlament.

V mýtném systému je nyní zaregistrováno přes 300 tisíc kamionů, v lednu se ke kamionům připojí podle odhadů až 150 tisíc menších nákladních aut. První rok výběru mýtného zřejmě přinese Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) vyšší než očekávaný příjem. Proto se dnes vláda dověděla příjemnou zprávu a to, že si může „brousit zuby“ na nečekaný přebytek. Například více, než půlmiliardu pro školství zaplatí právě výběr mýtného.

Většina příjmu SFDI ale zůstane v dopravě. Vláda přijala usnesení, aby počínaje lednem při řešení přebytku přijala doporučení na účelové stavby, to se bude týkat především železničních staveb, které se dočkají masivnější podpory. Některé pozdržené stavby, například komunikace R35, dostanou opět zelenou.