Irák - šance pro české investory?

Bagdád/Praha - Irák se ještě stále nevzpamatoval z válečného konfliktu a už v něm zuří nová válka - obchodní. Irácká vláda právě navyšuje rozpočet na příští rok. Má operovat s prostředky přesahujícími 75 miliard dolarů. Každá miliarda navíc přitom znamená další vládní zakázky na obnovu země.

Na obchodním bojišti vyhrávají americké firmy, minulý rok do Iráku vyvezly zboží za 1,5 miliardy dolarů. Stejné hodnoty vývozu dosáhly letos dokonce jen za první pololetí. Vydělat ovšem dokáží i české firmy. Loni do Iráku vyvezly zboží také za více než 1,5 miliardy, ovšem českých korun. V dalších letech to má ale být mnohem víc.

Češi totiž mají v Iráku dobrou pověst, dokonce byli první, komu se podařilo v roce 2003 podepsat smlouvu dojednanou ještě za Saddáma Husajna. „Tento kontrakt byl na výstavbu jednotky výroby vysokooktanového benzínu,“ říká generální ředitel společnosti UNIS Jiří Kovář.

Mnozí čeští podnikatelé si ovšem stěžují, že některé tendry jsou nyní šité na zakázku americkým společnostem. To ale odmítá irácký velvyslanec v ČR Dhia Al Dabas. Podle něj jsou chyby ve veřejných zakázkách způsobené zákony přetrvávajícími z dob Saddáma Husajna. „Irácký parlament ještě nestihl vyměnit všechny zákony,“ říká.

Irák však potřebuje zahraniční investice do všech sektorů, šanci tak mají i menší podniky. V současnosti mají podle Václava Matouška z ekonomického odboru ministerstva zahraničních věcí šanci firmy podnikající v oblasti hi-tech, zejména zdravotnické a laboratorní techniky.

Český velvyslanec v Iráku Petr Voznica vyzývá české firmy, aby se zúčastnily tradičního veletrhu spotřebního a průmyslového zboží v kurdském Erbilu, který se má konat 15.-18. října. „Je možné na velvyslanectví v Bagdádu nebo kontaktní kancelář našeho velvyslanectví v Erbilu zaslat katalogy,“ říká.

Bezpečnostní situace v zemi se sice zlepšuje, ale čeští podnikatelé se pořád bojí zariskovat. Také proto nemají tolik zakázek, kolik by mohli.

Český vývoz do Iráku
Zdroj: ČT24