Foxconn z Česka neodejde, v Maďarsku půjde o expanzi

Praha - Rozšíření výroby tchajwanského koncernu Foxconn do Maďarska by se nemělo dotknout tuzemských závodů společnosti v Pardubicích a Kutné Hoře. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na generálního ředitele a jednatele českého zastoupení Foxconnu Jima Changa. O údajném přesunu montáže počítačů Acer z České republiky do Maďarska informoval v pondělí maďarský list Világgazdaság.

Podle šéfa tuzemského Foxconnu ale nepůjde o přesun výroby z Česka, spíše o jeho expanzi. Foxconn, který je z pohledu tržeb třetí největší firmou v Česku a druhým největším exportérem, potřebuje podle vyjádření Changa více prostoru pro růst byznysu. „Příliš velká operace to není, počítáme s tím, že v Maďarsku pro nás bude pracovat tak 200 až 300 lidí,“ uvedl Chang.

Podle původních informací maďarského listu se však výroba počítačů měla přesunout do Székesfehérváru, odkud se měly dodávat do celé Evropy. Do Maďarska už podobně zamířily také jiné technologické firmy, například IBM, Lenovo či Compaq.

Foxconn kromě počítačů vyvíjí, vyrábí a prodává také další komunikační zařízení a spotřební elektroniku. Firma v letošním roce převzala dva závody společnosti Sanmina SCI, jeden v Maďarsku a jeden v Mexiku.

Foxconn Technology Group zaměstnává v celém světě více než 200 tisíc lidí a provozy má rozmístěné v Americe, Evropě i v Asii. Česká filiálka Foxconnu utržila loni 89,5 miliardy korun a v ČR zaměstnává zhruba 7 tisíc pracovníků.