Zemědělci se obávají poklesu výdělků a opakují hrozby protesty

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Výdělky farmářů se letos znatelně ztenčí. Tvrdí to Zemědělský svaz, který pokles příjmů zdůvodňuje nižší cenou rostlinné produkce vyvolenou zejména v Evropě velmi dobrou úrodou. Náklady na výrobu však stále stoupají a o část evropských dotací připravuje zemědělce silná koruna. Návrh státního rozpočtu na příští rok navíc počítá se snížením dotací poskytovaných ze státní kasy. To se zemědělcům nelíbí, a znovu proto hrozí protesty.

Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský očekává v letošním roce podprůměrné výdělky. Letošní úroda obilovin byla dobrá. Zemědělci sklidili přes osm milionů tun, což je o jeden milion tun více než v minulém roce. A v tom je právě háček. „Vyšší výroba obilovin má významný vliv na snížení cenových úrovní,“ vysvětlil Jirovský.

Snižování cen je pro zemědělce noční můrou. Navíc přichází v době, kdy chce vláda snížit dotace směřující do zemědělství. Pokud vláda své stanovisko nezmění, může to podle Jirovského vést k tomu, že se v příštím roce zemědělci začnou masově propadat do ztráty. Náklady jim totiž rok od roku rostou kvůli tomu, že se zvedají ceny paliv i hnojiv. Loni se meziročně zvýšily o 14 procent.

Nespokojený s výší dotací kombinovaných s poklesem cen je i předseda agrární komory Jan Veleba. Pokud se na středečním jednání s ministrem zemědělství nepodaří vyjednat opětovné navýšení dotací, hrozí rozsáhlými protestními akcemi. Protesty by se měly po celé zemi uskutečnit 13. října.