Potvrzeno: Unie chce za roamingové textovky cenu pod 11 centů

Brusel - Evropská komise dnes schválila návrh nařízení, kterým chce regulovat ceny textových zpráv SMS i datových toků. Současných v přepočtu přibližně deset korun za zprávu ze zahraničí chce komise zastropovat částkou 2,60 korun (aktuálním kurzem). Platnost návrhu si vyžádá souhlas evroposlanců i příslušných národních schvalovatelů. Ideální scénář, podle zdrojů z Evropské komise, hovoří o implementaci na jaře příštího roku.

Pokud státy i europoslanci vysloví s nařízením souhlas, měly by dále zlevnit i hovory z mobilních telefonů v zahraničí, které unie již v současnosti reguluje. Cenové stropy měly původně platit, ale jen do roku 2010, Brusel nyní navrhl jejich prodloužení o tři roky, které má doprovázet další cenový pokles. Cena za minutu odchozího hovoru by měla klesnout ze současných asi dvanácti korun na osm korun, u příchozích hovorů z pěti asi na polovinu. Mobilní operátoři by navíc podle představ komise již neměli zákazníkům hovory účtovat po minutách, ale po vteřinách.

Regulace se přirozeně příčí operátorům, ti především odmítají sociální inženýrství v sektoru přenosu datových služeb, který je prý příliš mladým trhem. Analytici se obávají, že by si operátoři mohli nuceně regulované ceny kompenzovat jinde, nebo že by se mohla snížit kvalita poskytovaných služeb.