Paroubek: Snižování daní je nyní nezodpovědné

Praha - Předseda opoziční sociální demokracie na úterní tiskové konferenci kritizoval hospodářskou politiku současné vlády v kontextu probíhající krize. Koaliční politici se podle něj chovají, jako by žádná hospodářská krize ve světě nebyla. Jejich politiku přitom přirovnal k úsporným balíčkům z let 1997-98 a myslí si, že může vést k obdobné stagnaci.

„Zatímco ve vyspělých zemích světa a Evropy přijímají vlády opatření k podpoře skomírajícího hospodářského růstu, Topolánkova vláda se zařadila mezi ty, kteří tvrdí, že se nic neděje,“ vytkl Paroubek vládě.

Ideově podle opozičního vůdce pokračuje vláda v politice balíčků z let 1997-98. Taková restriktivní politika tehdy přinesla útlum hospodářského růstu a k tomu podle Paroubka dojde i v příštím roce.

„Takzvaná fiskální konsolidace se pro tuto vládu stala silným fetišem a jediným kritériem hospodářské politiky vlády,“ prohlásil Paroubek. Vláda podle něj při snižování daňových a pojistných sazeb naprosto přehlíží rizika plynoucí ze zpomalení hospodářského růstu.

Čím dál silněji podle Paroubka pokračuje koaliční sklon ke snižování daní a pojistného. To je podle něj krajně nezodpovědné. Chystané snížení pojistného zaměstnancům chce Paroubek zrušit a získat tím pro státní rozpočet 18 až 20 miliard.

Celou tiskovou konferenci můžete zhlédnout v rubrice Mimořádná vysílání.