Majitelé novostaveb zřejmě přijdou o daňové zvýhodnění

Praha - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh zákona, který ruší osvobození od daně z nemovitosti u novostaveb a u budov zateplených na základě stavebního povolení. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) se jedná o správný krok, protože současná úprava je nespravedlivá k obyvatelům starších domů, kteří daňové výhody uplatňovat nemohou.

Novostavby osvobozují platné zákony od daně z nemovitosti na 15 let. Tomu by měl být konec již v roce 2010. Pro budovy, které jejich majitelé zateplili, skončí pětileté osvobození v roce 2012. Protože příjmy z daně z nemovitostí putují do obecních pokladen, mohly by si obce už v roce 2010 polepšit celkem o 60 milionů korun.

Novela přinese spravedlnost

Vláda tvrdí, že změna přinese do výběru daní větší spravedlnost. Obyvatelé novostaveb totiž stejně jako obyvatelé starých domů využívají veřejné služby zajišťované obcemi, avšak neplatí za ně. „Dosavadní rozsáhlé osvobození nemá v současné době své opodstatnění a je brzdou pro další využití finančních nástrojů obcemi,“ zdůvodnilo návrh ministerstvo financí.

Sněmovna se dnes v prvním čtení zabývala i dalšími daňovými zákony - zákonem o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitosti. Cílem změn v této oblasti je sladit českou úpravu s evropským právem.

Vydáno pod