Podnikatelské klima Německa se zhoršuje, doplatí na to i Česko

Berlín/Praha - Němečtí podnikatelé své ekonomice příliš nevěří. Jejich nálada se v září oproti minulému měsíci zhoršila o více než dva body. Oslabení největší evropské ekonomiky by mohlo přimět k podpůrným krokům Evropskou centrální banku. Negativně se špatná nálada německých podnikatelů totiž odrazí v celé řadě dalších zemí, nevyhne se ani Česku.

Pozorně sledovaný index mnichovského ekonomického institutu Ifo v září klesl na 92,9 bodu ze srpnové úrovně 94,8 bodu. Současná hodnota je nejnižší od května 2005. Propad byl dokonce mnohem větší, než předpokládali analytici, kteří hovořili o hodnotě 94,1 bodu.

Horší výsledky Německa znamenají špatnou zprávu i pro Česko. Do největší evropské ekonomiky totiž směřuje 60 procent českého exportu. „Tento pokles podnikatelské důvěry indikuje stagnaci českého průmyslu v nadcházejících měsících. Vyloučit nemůžeme ani mírný pokles,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 analytik Jiří Škop.

Pomoci by mohla Evropská centrální banka (ECB). „Jsme toho názoru, že je načase snížit úroky. Nedojde k tomu příští týden, alespoň by však měl být vyslán signál, že ECB sazby v dalších měsících sníží,“ uvedl ekonom Ifo Gernot Nerb.

Index Ifo je založen na průzkumu provedeném zhruba u 7 000 německých firem. Jeho zářijový výsledek potvrzuje slábnutí ekonomického růstu kvůli drahé ropě, zpomalení americké ekonomiky a propadu cen akcií. Současná finanční krize se do výsledků promítla jen částečně, protože 60 procent průzkumu institut provedl ještě před bankrotem banky Lehman Brothers, který odstartoval další vlnu bouřlivých otřesů finančního sektoru.