Registr dlužníků SOLUS využívají další tři společnosti, klienti dluží už skoro 14 miliard

Praha - Úvěrový registr SOLUS, který shromažduje informace o neplatících dlužnících, budou využívat další tři firmy, a to ze sektoru stavebního spoření, leasingu a spotřebitelského financování. Nyní v něm údaje o svých dlužných klientech sdílí 26 firem - sedm bankovních institucí, patnáct nebankovních finančních firem, tři mobilní operátoři a jeden distributor elektrické energie. Ke konci srpna SOLUS registroval dluhy klientů ve výši 13,9 miliardy korun.

Tajemník sdružení SOLUS Jan Stopka popírá, že by společnosti do systému vstupovaly pod vlivem strachu ze současné úvěrové krize. „Zájem o vstup do SOLUSu je dlouhodobý,“ říká.

Účelem samotné existence systému SOLUS je podle Stopky odpovědné úvěrování, jehož cílem je prevence počtu klientů v prodlení a samotná ochrana klientů. „Častokrát klienti přecení své schopnosti splácet,“ upozorňuje.

Před dvěma lety tvořili klienti, kteří neplnili své závazky na konci smluvního vztahu, sedmnáct procent podílu na databázi. Dnes je to jedno procento. „Uvědomují si, že je normální platit,“ říká Stopka.

Pokud si chcete ověřit, zda v registru dlužníků nejste uvedeni, připravte si žádost opatřenou notářsky ověřeným podpisem, podle Stopky v zájmu ochrany osobních údajů. Pokud uhradíte své závazky, z registru dlužníků Vaše jméno zmizí po třech letech. Pokud ne, může v databázi zůstat na věky.

V porovnání s americkým systémem „credit history“ se ten český nezabývá jinými oblastmi lidského života, než platební morálkou. Klient si proto svou pověst nezkazí například dopravní nehodou.