Pražské wi-fi sítě se opět zlepšily v oblasti zabezpečení

Praha - Stále více wi-fi sítí v centru Prahy se chrání před úniky dat. Oproti loňsku počet těch, které využívají některý z dostupných způsobů zabezpečení, vzrostl o devět procentních bodů na 73 procent. Za světovými metropolemi ale hlavní město České republiky stále mírně zaostává. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young.

Podíl zabezpečených wi-fi sítí se ve světových metropolích v průměru pohybuje kolem 79 procent. Praha je tak stále ještě podprůměrná. Viníkem je především hojně rozšířené šifrování WEP. „Za určitých podmínek je lehce napadnutelné,“ vysvětlil partner podnikového poradenství Ernst & Young Jan Fanta.

Praha přidává mílovými kroky

I když Praha v zabezpečení svých wi-fi sítí stále zaostává za světovým průměrem, důvodů k optimismu je více než dost. Tím největším z nich je rychlost, s jakou se daří sítě zabezpečovat. Ještě před pěti lety, kdy Ernst & Young provedla průzkum poprvé, využívalo dostupné zabezpečení pouze 33 procent sítí. Dnes je to o 40 procent více.

Hůře než Pražané jsou na tom s ochranou dat například Slováci. V Bratislavě je zabezpečeno pouze 70 procent dostupných bezdrátových sítí. Navíc jich je ve slovenské metropoli mnohem méně než v české. Zatímco Praha se honosí 3 290 přístupovými body, Bratislava jich má k dispozici pouze 530.

Přístupových bodů v Praze rychle přibývá

Na 3 290 míst, kde je možné se k bezdrátové síti připojit, se Praha posunula díky letošnímu 97procentnímu nárůstu jejich počtu. Nejvíce přístupových bodů přibylo v okolí Karlova náměstí a Národní třídy a také v oblasti ohraničené Žitnou, Štěpánskou, Navrátilovou a Vodičkovou ulicí. Prim v počtu wi-fi sítí ale stále drží okolí prezidentského paláce.

Vydáno pod