ČEZ vyhrál tendr na rumunském energetickém trhu

Praha - Půl roku trvající výběrové řízení rumunské elektrárenské skupiny Termoelectrica se stalo kořistí českého ČEZu. Investice do nového elektrárenského provozu v rumunském Galati v hodnotě mezi 300 až 400 miliony eur (až 10 miliard korun) je další expanzí české energetické jedničky na východních trzích.

Tisková mluvčí ČEZ Eva Nováková zprávu rumunského ministra financí Varujana Vosganiana potvrdila, firma nicméně čeká na oficiální doručení rozhodnutí rumunské vlády. „Očekáváme, že bude zahájeno jednání, ve kterém nám budou sděleny podrobnosti rozhodnutí a začneme vyjednávat konkrétní detaily založení společného podniku včetně přesného určení podílu jednotlivých partnerů,“ uvedla Nováková.

Skupina ČEZ v Rumunsku působí od roku 2005, kdy získala majoritní podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia. Minulý měsíc ČEZ oznámil investici za zhruba 27 miliard korun do výstavby větrných farem v Rumunsku s kapacitou kolem 600 megawattů. Má tak jít o největší přímořskou větrnou farmu v Evropě.

Rumunská vláda v privatizačním víru dnes také oznámila další výsledky tendrů. Pro vybudování další elektrárny Braila ze skupiny Termoelectrica vybrala konsorcium italské společnosti Enel a německé E.ON. Jejich investice do elektrárny s kapacitou 800 MW má činit až miliardu eur. O vybudování nové jednotky v Borzesti v podobném rozsahu jako v Galati se má postarat firma Electrabel z francouzské skupiny Suez.

Úspěch ČEZu okomentoval ve Studiu ČT24 analytik Atlantik FT Petr Novák. Ten vidí další expanzní snahy ČEZu spíše na východních trzích. „Celý sektor napjatě čeká na další privatizace v Polsku, tam má ČEZ velkou šanci,“ myslí si. „Západní aktiva už jsou do značné míry rozebrána, moc šancí na rozvoj na takto saturovaném trhu nevidím,“ dodal.