Zemědělci chtějí při protestech blokovat komunikace

Praha - Vláda v pondělí schválila rozpočet, v němž je v kapitole ministerstva zemědělství pro příští rok o tři miliardy méně než v letošním rozpočtu. Zemědělci s tím nesouhlasí a budou proto, jak již dříve oznámili, v celé republice 13. října protestovat. O formě protestů budou zástupci Agrární komory jednat na celorepublikovém setkání 2. a 3. října.

Nejde nám o platy, ale o přežití, říkají zemědělci. Původně měli příští rok dostat na 90 procent úrovně přímých dotací, které dostávají jejich kolegové v západní Evropě. Podle návrhu rozpočtu ale dostanou jen 78 procent. Chybí 2 miliardy a 800 milionů. „Vytváří velmi nerovné podmínky mezi námi, českými zemědělci a zemědělci všech států Evropské unie, včetně těch východních, Polska, Slovenska nebo Maďarska,“ tvrdí prezident Agrární komory Jan Veleba.

Zemědělci proto vyrazí do protiútoku, počítají s blokádami s použitím těžké techniky na důležitých dopravních tazích včetně hlavního města a manifestací před úřadem vlády. „Nátlakovými akcemi se rozhodně nic nevyřeší, pokud budou zemědělci blokovat silnice, postaví proti sobě všechny občany České republiky,“ upozornil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

„Měli jsme mimořádné představenstvo, které se usneslo pokračovat v přípravách na protestní akce. Je pro nás velmi důležité další jednání s ministerstvem zemědělství, falší setkání je domluveno na 3. října. Po tomto setkání doladíme přípravu protestů,“ vyjádřil se viceprezident Agrární komory Bohumil Beleda. „Našim cílem nejsou protestní akce, ale chceme, aby vláda splnila, co slíbila,“ dodal.

Petr Gandalovič:

„Blokády dopravy jsou neadekvátní, občané si toto od zemědělců nezaslouží.“

„V rozpočtu byly původně škrty v řádech pěti miliard korun, v současné době to je pouze 2,8 miliard korun. Ostatní národní dotace se nám naopak podařilo uchovat,“ řekl v Událostech, komentářích Gandalovič. „Pokud se nějaké změny rozpočtu budou dělat, budu se snažit, aby byly ve prospěch zemědělců,“ dodal.

Podle zemědělského analytika Petra Havla jsou protesty jako takové legitimní, protože vláda de facto nesplnila svůj slib, že dorovná, plně dorovná přímé platby, forma protestů je ale podle něj docela nešťastná.

Prezident Agrární komory Veleba doufá, že lidé nakonec jejich argumenty pochopí. Prostor pro kompromisy ale už nevidí. Protestům tak zabrání jen 2,8 miliardy na účtech zemědělců. „Nejme ochotni jít pod toto číslo, protože příští rok začíná takzvané referenční období, z jehož úrovně plateb dotací se bude vypočítávat úroveň plateb a dotací po roce 2013,“ řekl.

Českým zemědělcům se loni rekordně dařilo, vydělali 13 miliard korun, na dotacích si rozdělili 27 miliard. Právě nižší dotace, klesající ceny komodit a silná koruna podle agrární komory způsobí, že se celý obor může propadnout i do ztráty.

Vydáno pod