Daně zůstávají na 15 procentech, klesne ale sociální pojištění

Praha - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh, aby daň z příjmů zaměstnanců v příštím roce zůstala na 15 procentech. Výměnou za to by mělo klesnout sociální pojištění o 1,5 procenta. Zda ale novela projde sněmovnou v této podobě, zůstává nejisté. Velký kritik návrhu, poslanec ODS Vlastimil Tlustý, v něm požaduje zásadní změny. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Tlustý ale není sám, kdo chce dostát volebního programu ODS. Proti návrhu daňového balíku jsou i Jan Schwippel a Juraj Raninec. Trojici vzdorujících se nelíbí, že vláda popřela své původní dohody. „To není snížení daní, jak bylo dojednáno loni při schvalování tzv. balíku reforem, ale naopak je to popření dohody, protože odstraňuje 12,5procentní sazbu daně, která je dnes v zákonu uvedena od 1. ledna příštího roku,“ řekl poslanec Vlastimil Tlustý.

Tlustý před poslanci řekl, že uvítá jakoukoli změnu parametrů, která povede ke skutečnému snížení daní. Prohlásil ale, že nepodpoří jakékoli finální znění zákona, ve kterém bude 15procentní daň.

Novelu chtějí ve výboru zásadně přepracovat i poslanci KSČM. Sociální demokracie ho navrhla rovnou zamítnout, tento návrh ale neprošel. Hlasovali pro něj pouze poslanci ČSSD a jejich bývalý kolega Evžen Snítilý. Tlustý se zdržel, stejně jako jeho rebelující kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel. Zdrželi se i poslanci KSČM.

„Pokud se má přejít znova z 12,5procentní sazby daně, tak musí být dvě a půl procenta nějak kompenzována. A to může být třeba tím sociálním pojištěním, kde se dnes navrhuje 1,5 procenta a my navrhujeme 2,5 procenta,“ popsal svou představu Raninec.

Výše daňové zátěže, na které se nakonec poslanci dohodnou, ovlivní i státní rozpočet pro rok 2009. „Kdybychom ještě dál snižovali daň z příjmu, tak je to velké části populace jedno, protože ta už dnes žádnou daňovou povinnost nemá. Pokud snížím sociální pojištění, tak ho snížíme opravdu všem,“ podotknul lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Pokud vládní návrh neprojde, bude to podle něj sice politicky nešikovné, ale státní rozpočet na tom vydělá.

Vládní návrh daní na rok 2009
Zdroj: ČT24