ČNB finanční trhy nepodpoří, Česko je prý v bezpečí

Praha - Česká národní banka (ČNB) nechystá žádná zvláštní opatření na podporu finančních trhů. Česko je prý od globálních otřesů bankovního a burzovního sektoru izolováno, a regulátor proto nemusí zasahovat. Nesáhl ani na úrokové sazby.

I když řada centrálních bank po celém světě v těchto dnech pumpuje na světové trhy miliardy dolarů na podporu finančního systému, Česká národní banka se k nim nepřipojí. Podle člena bankovní rady ČNB Mojmíra Hampla jsou české trhy s výjimkou pražské burzy, která se v průběhu září propadla o více než 13 procent, v bezpečí. U akciového trhu jde o to, že na impulzy reaguje prakticky okamžitě.

„Díky tomu, že jsme do této problematické fáze světové ekonomiky vstoupili s velmi slušným růstem, ve velmi dobré kondici, tak je velmi dobrá naděje na to, abychom to přestáli bez velké úhony,“ doplnil guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Dobře podle něj funguje i peněžní trh. „Naše likvidita peněžního trhu je zatím v pořádku,“ informoval.

ČNB se rozhodla, že trh nepodpoří ani snížením úrokových sazeb a ponechala je na dnešním zasedání beze změny. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 3,5 procentech.

Odborníci očekávají, že uvolnění měnové politiky přijde na prosincovém zasedání bankovní rady. „Důvodem je především zpomalující ekonomický růst a klesající inflační tlaky. Česká ekonomika se v současné době nachází v sestupné fázi hospodářského cyklu, většina makroekonomických dat potvrzuje zpomalování tempa růstu hospodářství,“ vysvětlil analytik burzovní společnosti Fio Josef Novotný.

Zpomalení ekonomického růstu bude mnohem výraznější, než ČNB předpokládala počátkem roku. Podle nových údajů by měla ekonomika letos vzrůst pouze o 4,1 procenta, v příštím roce by mělo tempo ochabnout ještě více.