Švejnar: Současná finanční krize je vážnější než ta ze 30. let

Praha - Ekonom a neúspěšný kandidát z prezidentských voleb Jan Švejnar se domnívá, že situace na finančních trzích je v současnosti mnohem vážnější než velká hospodářská krize z počátku 30. let 20. století. 700 miliard dolarů, které chtějí do finančního sektoru napumpovat Spojené státy, pomohou podle něj jen v případě, že přijdou rychle.

„Víme, že ta krize je hlubší než jakákoliv krize, kterou jsme zažili, pravděpodobně i hlubší než krize ze začátku třicátých let,“ zdůraznil Švejnar v rozhovoru pro Českou televizi. Zatím je sice omezená pouze na finanční sektor, nikdo však nedokáže říct, zda se nepřesune s podobnou intenzitou i do oblasti reálné ekonomiky.

Americká pomoc musí být rychlá

O tom, jak podpořit skomírající finanční trhy, již několik dní bouřlivě jedná americký Kongres. Podle Švejnara by však měl jednání urychlit. „Finanční podpora může pomoci, pouze pokud bude rychlá, protože je potřeba zlomit očekávání. Ta krize eskaluje z toho důvodu, že panuje velké napětí, velká nejistota a hlavním úkolem těch 700 miliard bude změnit očekávání z negativního na pozitivní,“ upozornil Švejnar.

Česku zatím přímé ohrožení nehrozí, co ale bude dál?

Švejnar rovněž zdůraznil, že České republice zatím žádné větší problémy nehrozí. Zatím je dopad pouze nepřímý, způsobuje ho zpomalení západoevropských ekonomik, do kterých směřuje většina českého exportu. Otázkou ale zůstává, jestli se do ČR nerozšíří krize i přímo.

„Zatím neočekávám, že bude přímý vliv velký, protože naše finanční instituce nejsou do této krize přímo zapojeny, nekupovaly podstandardní hypotéky. Ale jestliže by se ta krize šířila dál, propagovala se napříč finančním světem, tak pak samozřejmě nikdo nemusí být plně ušetřen,“ míní Švejnar.

Jana Švejnara jako špičkového ekonoma uznává celý svět. Je autorem více než stovky odborných článků, knih a studií. Vyškolil několik generací ekonomů a podílí se rovněž na nominaci kandidátů na Nobelovu cenu za ekonomii.