Keltský tygr je po čtvrtstoletí v recesi

Dublin - Irská ekonomika se letos poprvé od roku 1983 propadla do recese. Tamní Statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,5 procenta proti prvnímu čtvrtletí, kdy klesl o 0,3 procenta.

Institut pro hospodářský a sociální výzkum tento měsíc předpověděl, že irská ekonomika v celém letošním roce klesne o 0,4 procenta po loňském nárůstu o šest procent. „Nyní tu máme potvrzení, že ekonomika je v letošním roce v recesi. Otázkou je, zda se to v příštím roce zlepší,“ řekl pro BBC hlavní ekonom makléřské společnosti Goodboy Stockbrokers Dermot O'Leary.

„Víme jistě, že investiční výdaje budou v příštím roce ekonomiku nadále brzdit, a to zejména v sektoru výstavby domů,“ upozornil O'Leary. „Víme rovněž, že podmínky na trhu práce se zhoršují, což ovlivní spotřebitelské výdaje. Nevypadá to tedy na prudké oživení,“ dodal.

Recese je vnímána jako pokles produktivity ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích. S recesí koketují v letošním roce kromě Irska také například Španělsko nebo Německo.