Nečas dal Špidlovi úkol: Dokázat, že se Evropa nemá proč bát českých pracovníků

Brusel/Praha - Česko a dalších šest zemí z rozšíření EU v roce 2004 žádají Evropskou komisi o sepsání zprávy o tom, jak omezený je pracovní trh v EU. Německo, Rakousko, Belgie a Dánsko podle nich stále blokují své pracovní trhy přesto, že volný pohyb osob je jedním ze základních principů jednotného trhu EU. Zpráva má sloužit jako podkladový materiál k tlaku na zrušení sedmiletého přechodného období, které uplyne až v roce 2011.

„Ministr práce Petr Nečas, který svou žádost adresoval komisaři Vladimíru Špidlovi, poprosil o vypracování jasné analýzy dopadů jakéhokoliv omezení přístupu pracovníků na trh Evropské Unie,“ popsala iniciativu České republiky její velvyslankyně při EU Milena Vicenová. „Jsme přesvědčeni o tom, že jde o win win spolupráci,“ uvedla Vicenová a dokladuje to na příkladu Irska a Velké Británie, které uvolněním svého pracovního trhu jen získaly, stejně jako zdrojové země. „Obavy z nástupu českých pracovníků nejsou na místě,“ myslí si. „Mezi řečí mi kolegové samozřejmě dávají za pravdu, jde ale o politicky citlivé téma,“ posteskla si Vicenová.

„Německo má před volbami, volební kampaň v Rakousku je plná nacionalisticky laděných rétorik, zrušení přechodného období proto nevidím jako reálné,“ popsal atmosféru u hlavních hlídačů dodržení sedmiletého omezení analytik společnosti Europeum David Král.

České předsednictví EU v prvním pololetí příštího roku bude mít několik příležitostí, jak formálně i neformálně na státníky působit. V lednu je na programu neformální setkání ministrů práce v Luhačovicích, v březnu konference s názvem „Pět let poté“ a ve stejný měsíc je v plánu i vrcholná schůze ministrů v Bruselu.