Dovolání Hyundai nepomohlo, milionovou pokutu za Nošovice musí zaplatit

Dobrá (Frýdecko-Místecko) - Společnost Hyundai musí zaplatit první ze série tří pokut, které jí vyměřil stavební úřad za porušení zákona při stavbě výrobních hal nové nošovické továrny. Stavební úřad Hyundai potrestal již loni, firma ale podala dovolání ke krajskému úřadu. Ten je nyní zamítl, a Hyundai tak musí s definitivní platností platit.

Stavební úřad v Dobré na Frýdecko-Místecku loni na podzim potrestal automobilku za to, že ve své nošovické továrně při stavbě haly Energo centra nedodržela stavební povolení. Hyundai se v půlce ledna proti rozhodnutí o pokutě odvolala, krajský úřad její odvolání v dubnu zamítl jako opožděné. Automobilka následně podala dovolání ke krajskému úřadu.

„Včera nám přišlo oznámení, že ten přezkum nám nevyhoví, a tím pádem, že to máme zaplatit. Zaplatíme to, není žádné jiné východisko,“ uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Při stavbě svého prvního evropského závodu v Nošovicích porušila Hyundai zákon již několikrát. Stavební úřad jí za to zatím vyměřil tři pokuty, stavbám však udělil dodatečné stavební povolení, takže je firma nemusí zbourat. Celkově by automobilka mohla na pokutách zaplatit až tři miliony korun.

Hyundai chce spustit výrobu v nošovické továrně co nejdříve. V první fázi má tamní závod vychrlit 200 tisíc aut ročně, později se výroba zvedne na 300 tisíc. K zahájení zkušebního provozu ale firma zatím nemá povolení. Podle vedoucího stavebního úřadu Václava Kocicha ho úřad vydá v říjnu.