V anketě o nejlepší české pivo zvítězil Velkopopovický Kozel Medium

Praha - Odborná porota vyhlásila vítěze ankety České pivo 2008, v nejprestižnější kagetogii světlý léžák letos uspěl pivovar Velké Popovice, která obsadil první dvě místa. Kozel Medium za sebou nechal Kozel Premium, třetí skončil Litovel Premium z pivovaru Litovel. Sládci, pivovarští odborníci i vědečtí pracovníci vybírali v této kategorii z 22 různých značek. Výsledky byly vyhlášeny během dnešní Svatováclavské slavnosti českého piva.

Mezi světlými výčepním pivy zvítězil Zubr Gold z Pivovaru Zubr, pomyslnou stříbrnou medaili vybojoval pivovar Holba se svým pivem Holba Classic, třetí skončil Patriot z pivovaru Janáček. Klání v této kategorii se zúčastnilo 19 značek. 

Mezi tmavými pivy zaujal Rebel a Janáček

Mezi sedmi přihlášenými tmavými ležáky vyhrál Rebel Černý z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, následovaný Granátem z Pivovaru Černá Hora a Pernštejnem, tmavým ležákem z Pivovaru Pernštejn. V kategorii tmavé výčepní pivo, ve které soutěžilo šest značek, zaujalo degustátory nejvíce pivo Janáček, tmavé výčepní, z pivovaru Janáček. Druhý se umístil Zubr Classic a o třetí místo se podělila piva Dačický z pivovaru Kutná Hora a Litovel Dark. 

Podruhé v historii soutěže se letos výrobci utkali v kategorii nealkoholických piv. Zde zvítězil Radegast Birell z Pivovaru Radegast před Svijanským Vozkou z Pivovaru Svijany a Litovelem Free z Pivovaru Litovel. 

Mezi novináři vyhrál Pilsner Urquell 

Soutěž, jíž se ve všech kategoriích zúčastnilo celkem 64 značek, organizoval Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Její nezávislost byla podpořena přítomností notáře. Soutěžící vzorky navíc neposílali, pracovníci VÚPS si je vybírali náhodně přímo v pivovarech. 

V novinářské anketě Naše pivo 2008 je vítězem Pilsner Urquell z Plzeňského Prazdroje, následovaný pivem Bernard z Rodinného pivovaru Bernard, třetí skončil Gambrinus z Plzeňského Prazdroje. V anketě hodnotilo 106 zástupců médií 67 značek piv, což je nejvyšší počet v její historii.